INFORMATION OM GALAN 2024

Den 30 oktober är det dags för årets fest! Då delar vi ut priser till de som är allra bäst inom offentlig gastronomi i Sverige. All information om festen, föreläsningarna, kocktävlingen och information till våra samarbetspartners kommer att samlas på denna sida.

Vid frågor gällande Galan, kontakta Kajsa Andersdotter Olsson: kajsa@bergkvistpublishing.se kajsa@bergkvistpublishing

Vid frågor gällande Kocktävlingen, kontakta Rebecca Lüning, rebecca@bergkvistpublishing.se

KOCKTÄVLINGEN

 

 

2023 introducerade Sveriges Offentliga Måltider vad vi kallar ”kocktävlingen”, en matlagningstävling där kockar tävlar om titlarna Årets Skolkock, Årets Förskolekock och Årets Seniorkock. I år fortsätter tävlingen med ytterligare finalister som gör upp om de eftertraktade titlarna för ännu ett år.

 

PLATS

Var? Svaneskolan, Möllegatan 2, Lund

När? tisdag 29 oktober 2024

 

TÄVLINGSTIDER

Tider och körschema kommer inom kort.

 

TÄVLINGSINFORMATION

Se tävlingsinfromation här.

 

PREPP OCH UTRUSTNING

Juryn kommer att titta på hela matlagningsmomentet, samt vad som serveras på tallriken. Finalisten ska därför tillaga så mycket som möjligt på plats. Det som är okej att preppa är följande:

  • Blötlägga ärtor, bönor och linser
  • Koka buljong/fond om du använder dig av egenkokt
  • Pickla och fermentera
  • Annat ska avtalas med rebecca@bergkvistpublishing.se

 

Har kocken förberett moment som går att göra under dagen och som inte är avtalat, kan det innebära poängavdrag.

Standard utrustning kommer att finnas på plats i köket. Om du är osäker, kontakta rebecca@bergkvistpublishing.se för att stämma av vad som finns att tillgå.

 

TÄVLINGSUUPLÄGG

Dagen kommer att bestå av två tävlingsmoment:

  • Rätt 1: en rätt från respektive finalists inskickade recept
  • Rätt 2: en rätt från en hemlig råvarukorg.

Båda rätterna ska lagas upp i 6 portioner. Finalisten kommer alltså totalt att laga 12 portioner under dagen.

 

BEDÖMNING

Juryn bedömer helheten av finalisternas matlagning, inklusive deras arbete i köket samt presentationen och smaken på rätterna. Följande kriterier ingår i bedömningen:

  • Hygien i köket
  • Hållbarhet, inklusive minimering av matsvinn
  • Kreativitet i rätternas utformning
  • Att den inskickade rätten speglar den inskickade bilden
  • Visuell presentation
  • Smak och konsistens
  • Anpassning av rätten till målgruppen och offentligt kök

 

Totalt 200 poäng / 80 poäng metod / 120 poäng mat

– Metod: Startar med 80 poäng och dras av med minuspoäng

– Mat: 60 poäng för rätt 1, 60 poäng för rätt 2

 

JURYN

Jessie Sommarström – Juryordförande

Ida Bauhn – Jurymedlem

Pär Bergkvist – Jurymedlem

FAQ

 

PARTNERS

Partners till årets Kocktävling är Kronfågel och Skånemejerier.

 

PRISUTDELNINGEN

Den 30 oktober från kl. 11.30 bjuder vi in till en dag full av inspiration, mingel och en festlig kväll med prisutdelning. Dagen kommer att hållas på Inspira i Lund. 

Inom kort kommer all information att presenteras på denna sida. 

HÅLLTIDER
11.30
LUNCH OCH UTSTÄLLNING

18.00 MIDDAG OCH PRISUTDELNING

FÖR PARTNERS

Vi är så glada att ni är med som partners till denna värdefulla dag. Under dagen samlas kockar, måltidschefer och andra involverade i den offentliga gastronomin. 

UTSTÄLLNING

Har ni som partners tillgång till utställning? Då hittar du all information om utställningen den 30 oktober via knappen nedan. 

PARTNERS